Monday, November 9, 2009

Mee Bandung


Mee bandung

bahan-bahan
untuk dikisar
1 labu bawang putih
10 ulas bawang merah?1 labu bawang besar
15 tangkai cili kering
1 gengam udang kering
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
udang -kepala udang rebus asing n blend amik air
sotong
fishball
3 biji telur
1 ikat sawi
taugeh
cili merah
bawang goreng
garam
gula
ajinomoto/kiub ayam

cara
tumis bahan kisar sehingga garing. tambah air udang yg di blend td, kacau biar sebati n naik minyak (if tak cukup air udang tu bleh tambah air biasa). bila dah agak nk kering, masukkan air. ikut suka nk kuah byk mana. tunggu sampai mendidih, masukkan lauk n garam,gula n kiub ayam. bila lauk dah masak, pecahkan telur. biarkan sehingga telur masak n tutup api.

untuk sayur
celur sayur didalam air mendidih.
potong cili merah halus untuk tabur atas mee

cara ni untuk hidang kat tetamu tp kalau nak sedap lagi, terus letak mee kat dalam periuk dan biar mee tu sebati bersama kuah. angkat then makan panas2. tapi kalau ta suka mee kembang asingkan mee n kuah. make sure mee tu rendam dengan air panas sekeja untuk hilangkan rasa kapur pada mee.

4 comments:

hazila said...

Salam kenal. Sedap nampak mee Bandng tu. Selalu beli je, malas betul nak buat sendiri.

AdaniHamdan said...

salam perkenalan..memang sedap..resepi ni saya dapat dari kawan gak.tk salah mencuba..:)

azlina zabha said...

salam..

cik dani.. mee bandung ni ada guna rempah dia tersendiri tak? atau guna je ingredients yg cik dani cakap tuh?

AdaniHamdan said...

dani just guna ingredients yg ada lam tu je...tk guna rencah dia..kalau nk sedap lg lebuhkn udang kering..tp depend pd jenis udang gak...